2015-ben a Hetednapi Adventista Egyház Dunamelléki Egyházterülete bibliaismereti versenyt szervezett, amelyhez a Tiszavidéki Egyházterület is csatlakozott. A versenyre egyéni és háromfős csoportokban lehetett jelentkezni az általános iskola 5-8. osztályaitól, a középiskolásokon át a 18-30 éves felnőttekig három korcsoportban.

56 egyéni versenyző és 22 csapat kezdte el a versenyt 2015. március 7-én. Az első fordulón Mózes első könyvéből kapták a versenyzők a kérdéseket.

A második fordulón, ahol még mindig Mózes első könyve volt a téma, 20 egyéni versenyző és 18 csapat vett részt 2015. május 30-án.

A verseny döntőjére 2015. november 7-én került sor, ahol Lukács evangéliumából kérdeztünk. A döntőben 19 egyéni versenyző és 18 csapat mérte össze a tudását.

VÉLEMÉNYEK

“Én mielőtt létrejött ez a program, imádkoztam, hogy közelebb kerülhessek Istenhez. Mikor először hallottam erről a programról, akkor tudtam, hogy jelentkeznem kell és éreztem, hogy ez egy lehetőség a közelebbi kapcsolathoz az Úrral, ráadásul motiváltak a díjak is. Elkezdtem Mózes 1.könyvét olvasni egy héttel az első forduló előtt, de különösebben nem készültem a versenyre. A 2. forduló előtt még csak át se ismételtem az anyagot. Testvéreim jegyzetei és Dani barátommal való tanulás nagyon sokat segített. Furcsa volt, hogy csak a döntőn izgultam. Előtte egy hónappal kijegyzeteltem az egészet és elkezdtem a készülődést. Isten erőt adott arra, hogy tanuljak, még akkor is mikor úgy éreztem lenne jobb dolgom is. Jól is sikerült a döntő. A legnehezebb feladat szerintem az volt amikor képeket kellet mondatokkal összepárosítani. Ehhez nem elég a tanulás, ehhez logika is kell. Mikor megnyertem a versenyt, nagyon örültem, de tudtam, hogy mindent az Úrnak köszönhetek. Jövőre is szeretnék indulni, inkább csapatban. :)”

Ádók Tamás, 1.korcsoport 1. helyezett, Hódmezővásárhely


“A bibliai olimpiáról a facebookon láttam az első információkat, és nagyon megtetszett. A családdal közösen készültünk fel, együtt olvastuk az aktuális fejezeteket.Persze egyedül is sokat kellett készülnöm rá. A feladatok tetszettek, ötletesek voltak. A döntőnél nagyon izgultam, mivel arra kevesebbet készültem, mint az előző kettőre. A feladatok közül a példázatok kérdéseivel bajlódtam sokat. Nagyon meglepődtem és örültem amikor meghallottam, hogy 2. lettem.”

Papp Janka, 1. korcsoport 2. helyezett, Csepel


“Elsősorban azért indultam a versenyre, hogy megnyerjem a fődíjat, másodsorban, hogy jobban megismerjem a Bibliát és hogy szert tegyek egy kisebb “hírnévre” 🙂 . Nagyrészt egyedül készültem a versenyre, de a legjobb barátommal (,az 1. helyezettel) is kikérdezgettük egymást. Természetesen jegyzeteltünk, hiszen a témakörök nagyon hosszúak voltak. Az első két fordulóban nem izgultam annyira, de a döntőben nagyon. Ez annak is tudható, hogy sajnos ellustultam, és így csak az utolsó pár napban készültem úgy igazán. Így az utolsó napokon minden lehető időmet kihasználtam, hogy tanuljak. [Jó tanulság volt. 🙂 .] Tehát jobb lett volna, hogyha jobban beosztottam volna az időmet. A legnehezebb feladat számomra az eszperentés feladat és a döntőben levő kép és példázatpárosító volt. A kedvenc feladatom a keresztrejtvény volt és még a” Ki vagyok én?” -t szerettem. Nagyon örülök, hogy a nyertesek közé tartozhatok, persze azért némi büszkeséggel is eltölt. Szeretnék jövőre is indulni, de még nem tudom, hogy csapatban, vagy egyedül.”

Kovács Dániel 1.korcsoport 3. helyezett, Hódmezővásárhely


“Még tavaly hallottam róla hogy lesz egy bibliai verseny, a szüleim és a lelkészünk ösztönzésére jelentkeztem. Teljesen egyedül készültem végig, többször elolvastam és részletesen kijegyzeteltem a megadott fejezeteket. A döntőre nagyon sokat készültem, és meg is érte. Bár a figyelmetlenségeken még javítanom kell. A hangulat, a felkészülés mind nagyon élvezetes volt. Nagyon jól éreztem magam az egész felkészülés során. A döntő feladatai közül a kép-kifejezés párosítás volt a legnehezebb, az nem annyira ment. De a számokat, neveket, kifejezéseket tudtam. Jövőre is tervezek indulni, hisz nagyon jó élmény, emellett a Bibliát és Istent is jobban megismerem általa.”

Szakácsi Károly 2. korcsoport 2. helyezett, Nagykanizsa


“Egyszer már végigolvastam a Bibliát, de azért jelentkeztem, hogy még jobban megismerhessem a Szentírást. Többnyire egyedül készültem, de a gyülekezetben is megbeszéltük az olvasottakat a többi versenyzővel. Különösebben nem izgultam, mert úgy éreztem, hogy jól felkészültem. A döntőben a példázatok összepárosítása a képekkel nem sikerült olyan jól. A szókeresőt sem szerettem annyira, mert sok időm elment rá.

Az Eszperente volt számomra a legizgalmasabb. Nagyon örültem a 2. helyezésnek, de ha nem értem volna el helyezést, akkor is örültem volna, hogy részt vehettem, mert nagyon sok újat tanultam. Jövőre is szeretnék részt venni, de csapatban. Szeretném elhívni rá pár barátomat is.

Köszönöm, hogy részt vehettem!”

Ócsai Eszter, 2. korcsoport 3. helyezett, Kaposvár


“A Bibliai Olimpiára a családunkból többen jelentkeztünk, így együtt is készültünk fel minden fordulóra. Egymást motiváltuk és bátorítottuk. A tanulás során rengeteg új ismeretre fény derült, amit eddig nem fedeztünk még fel a Bibliából. Ez a verseny elérte az igazi célját. Megismertünk két Bibliai könyvet közelebbről és megtanított arra, hogyan is kutassuk a Szentírást, hogyan tudunk benne elmélyülni. Kifogyhatatlan tárház a Biblia. Egyszerű szavak, de mégis olyan mély tartalommal bírnak, hogy amikor azt gondoltuk, már mindent tudunk, rájöttünk, hogy valójában még nagyon keveset.  A feladatok nagyon tetszettek, ötletesek, furfangosak voltak. Én már 30 éves vagyok, de ha lehetne, még sokáig indulnék a versenyen.”

Kiss Mónika 3. korcsoport 2. helyezett, Nágocs


“A Biblia ismerete a legfontosabb dolgok közé tartozik. A bibliai olimpia pedig egy jó lehetőség, hogy ezt bővítsük mi, fiatalok. A puszta tényeken túl viszont ott rejtőzik az lelki tartalom. Mózes első könyvét és Lukács evangéliumát már többször olvastam, de most intenzívebben tanulmányozva sok rész igazán elgondolkodtatott, felismerésekre vezetett. Így a lelki rész sem maradt rejtve a többi mellett. Jövőre is szeretnék indulni és remélem újra együtt tudok készülni a gyerekekkel, fiatalokkal.”

Marosán Réka, 3. korcsoport 3. helyezett, Gyula


“Azért indultunk, mert kíváncsiak voltunk rá, és szeretünk Bibliát olvasni. Nagyon vágytunk rá, de fiatalok voltunk hozzá, és nagyon megörültünk, amikor megengedték, hogy részt vegyünk a versenyen. Anya meg Apa készített fel a családi áhítatainkon. Többször is elolvastuk mindkét bibliai könyvet, térképeket, vázlatokat készítettünk, Anya „próbaolimpiákkal” is készült nekünk. Magántanulók vagyunk, ezért nekünk biztosan könnyebb volt több időt készülni mint a többieknek. Jövőre is szeretnénk indulni, de azért olyan sok a feladatunk, hogy Anya nem biztos, hogy pártolja.”

Talmácsi Anna és Janka, Ábrahám lányai csapat, 1. korcsoport 1. helyezett, Kecskemét


“Elsők között értesültem, hogy tavasszal rajtol az Olimpia, gyorsan alakítottunk is egy három fős csapatot két unokahúgommal. Mózes első könyve látszólag nehéznek bizonyult, viszont miután továbbjutottunk mind a két selejtező fordulóból, motiváltan készültünk a döntőre Lukácsból. Nagy tapasztalat volt számomra (még a második hely megszerzésénél is nagyobb), hogy a tanulásban sokat segített a barátnőm, aki elmondása szerint távol áll a Biblia-olvasástól, egyedül sosem nyitotta volna ki, így viszont együtt tudtuk olvasni. Jövőre 101%, hogy ismét indulunk a versenyben. ”

Madaras Botond, Őszök csapat, 2. korcsoport 2. helyezett, Pécel


“Bevallom őszintén, nem tartozom azok közé, akik végigolvasták a Bibliát. Amikor meg lett hirdetve a verseny, a barátnőm csillogó szemekkel állt elém, és kérlelt, hogy alkossunk egy csapatot, mert egyedül azért mégsem szeretne jelentkezni. Természetesen belementem, mert szeretem a műveltségi versenyeket, és így alkalom nyílt arra, hogy kicsit jobban elmélyedjek a Bibliában. A felkészülést illetően a csapatunk taktikája a részekre osztás volt, ami remekül bevált, mert így sokkal több információt tudtunk megjegyezni. Az összes fordulót nagyon élveztük, még a feladatlapok kitöltése közben is sokat nevettünk, főként egymás rossz válaszain. Persze volt egy-két feladat, ami kifogott rajtunk, de nagyjából sikeresen leküzdöttük az akadályokat. Mindenkinek csak ajánlani tudom a Bibliai Olimpia csapatversenyét, mert egyrészt összekovácsoló, csapatmunkára ösztönöz, másrészt ráveszi az embert, hogy tanulmányozza a Szentírást és elmélyedjen a csodálatos történetekben.”

Gáspár Detti, FCD csapat, 2. korcsoport 3. helyezett, Budapest, Szüret u.


“Mikor olvastam, hogy lesz az olimpia, nagyon feldobódtam; két barátnőmmel, Flórával és Dettivel azonnal megbeszéltük, hogy csapatként mi is nevezünk a versenyre. Mikor elkezdtem az 1. fordulóra készülni, és figyelmesen olvastam Mózes első könyvét, ismét rájöttem, hogy milyen fantasztikus dolog olvasni a Bibliát és mennyit tanulhatunk belőle. A húgommal készültem, aki szintén indult az olimpián, ők is eljutottak a döntőig. Eszperente nyelven még mindig nem tudok, viszont minden pillanatot nagyon élveztünk a versenyeken, tetszettek a feladatok, sokat nevettünk és rengeteget tanultam. Szuper ötletnek tartom a Bibliai Olimpiát, és azt hiszem jövőre sem hagyom ki. 😉 :)”

Bodnár Klaudia, FCD csapat, 2. korcsoport 3. helyezett, Budapest, Szüret u.


„A rohanó hétköznapokban gyakran elfelejtjük, mennyire fontos, hogy rendszeresen olvassuk a Bibliát. Így történt velem is! Sokszor annyira fáradt voltam, hogy még az a gondolat is elborzasztott, hogy a kezeim közé vegyem a Szentírást. Nem vettem észre, (vagy csak nem tudatosult bennem) hogy ez az érzés Sátántól jött egészen addig, míg a hozzám közelállók fel nem nyitották a szemem.

Nagyon elkeseredtem és mindenáron változtatni akartam az életvitelemen. Éppen ezért nagyon örültem, amikor megláttam a Bibliai Olimpia felhívását, hiszen ez a verseny arra ösztönöz, hogy minél többet olvassuk Isten igéjét.

Ahhoz nem volt bátorságom, hogy egyedül induljak ezen a megmérettetésen, de az Úr látta ezt és adott mellém segítőtársakat (Csúcs- Ádók Anita, Horváth Balázs), akikkel együtt alkottuk a Hírnökök nevű csapatot.

Mivel a hódmezővásárhelyi gyülekezetből rajtunk kívül még egy csapat (Trió: Ádok Lilla, Balogh Emília, Kis Anna) és két egyéni (Ádók Tamás, Kovács Dániel) induló volt, így a fordulókra is együtt készültünk. Megosztottuk egymással a jegyzeteinket, valamint a versenyre való utazások alkalmával egymástól kérdeztük ki a tudnivalókat. Volt, hogy a velünk egy vonaton utazók figyelmét is felkeltettük ezzel, közülük sokan sok sikert is kívántak nekünk. Sőt, volt, aki még kérdéseket is tett fel nekünk, habár nem az adott témával kapcsolatban, de nem bántuk, hiszen ez nagyon jó tapasztalat volt számunkra.

A vetélkedők előtt mindig nagyon izgultuk, de ez a vizsgadrukk elmúlt a kezdéskor és onnantól kezdve mindig nagyon jó hangulatban telt el az a 60 perc, amit a feladatok megoldására kaptunk. Persze mint minden számonkérésen, itt is voltak nehezebb kérdések. Nagy fejtörést okozott számunkra, amikor Lukács evangéliuma példázatainak egy-egy részletét kellett összepárosítani azzal a képpel, amely az egészet összefoglalta és akkor még nem is említettem a szókeresőt, amiben valahogy csak azokat a szavakat nem találtuk, amelyeket kellett volna. Azt nem tudnám kiemelni, hogy mely feladatok tetszettek a legjobban. A rossz dolgok sajnos könnyebben megragadnak az emberekben.

Minden megmérettetés után úgy tértünk, haza, hogy nem voltunk biztosak a továbbjutásunkban, ezért nagyon örültünk annak, hogy a saját korcsoportunkban mi kerültünk ki győztesként.

Nagyon hálás vagyok, amiért a Bibliai Olimpia által nemcsak Istenhez, hanem egymáshoz is közelebb kerülhettünk. Biztos vagyok abban, hogy a következő vetélkedőn is elindulunk majd, de hogy egyéniben vagy újra csapatban az még a jövő kérdése.”

Agócs Petra, Hírnökök csapat, 3. korcsoport, 1. helyezett. Hódmezővásárhely


„A bibliai olimpia kapcsán a mi családunkban sokat merítettünk mélyen az élet kútjából. Nemcsak a lányoknak volt áldás, hanem nekünk szülőknek is sok felfedezést tartogatott ez az alapos bibliakutatás. Kihívás volt, hogy ne ragadjon el bennünket a versenyszellem, és hogy ne holt ismereteket halmozzunk fel, hanem minden igetanulmányozáskor valóságos lelki táplálék legyen az Élő Isten Szava. Úgy érezzük, ez sikerült az Úr kegyelméből, és ezt könyveljük el igazi sikernek. Hálásan köszönjük!”

Talmácsiné Andrea, szülőként, Kecskemét


„Csodás volt látni a gyerkőcökben a lelkesedést akarást. Lehetett látni, hogy mennyire komolyan veszik és készültek. Ez a kezdeményezés csak hasznára válik a jövő nemzedékének. Annyi minden más el tudja vonni a figyelmüket Jézusról. Akár egyéni akár csapatjátékos volt valaki biztos vagyok benne hogy sok élménnyel és tapasztalattal zárta az első Bibliai Olimpiát.”

Maleczné Barányi Anita, segítőként, Kecskemét

GYŐZTESEK

Egyéni nyertesek

Helyezés Egyéni versenyző neve Korcsoport
1. hely Ádók Tamás 1
2. hely Papp Janka
3. hely Kovács Dániel
1. hely Ősz-Farkas Ábel 2
2. hely Ócsai Eszter
3. hely Szakácsi Péter
1. hely Rajki János István 3
2. hely Kiss Mónika
3. hely Marosán Réka

Nyertes csapatok

Helyezés Csoportnév Csapattagok Korcsoport
1. hely Ábrahám lányai Gégény Eszter 1
Talmácsi Anna
Talmácsi Janka
2. hely Valdensek Szabó Hanna
Szép-Gergely Zsófia
Varga Ábel
3. hely BibLiga Márffy Abigél
Márffy Jonatán
Petőh Ármin
1. hely Trió Ádok Lilla 2
Kiss Anna
Balogh Emília Eszter
2. hely Őszök Ősz-Farkas Kincső
Madaras-Ősz Botond
Ősz-Püspöki Dorottya
3. hely FCD Minya Flóra
Bondar Claudia
Gáspár Bernadett
1. hely Hírnökök Csúcs-Ádók Anita 3
Agócs Petra
2. hely Naásson Ömböli Dávid
Mena János
Ömböli Hajnalka
BAKIK

Bakik a Bibliai Olimpia 2015. verseny 2. fordulójából:


A sziddim-völgyi csatában melyik színt látta életében utoljára Sodoma és Gomora királya? Miért?

Kék, mert az égre néztek.

Barna, mert a földre estek.

Fekete, mert elsötétült előttük minden.

Piros, mert teljesen véresek voltak.


Izsák egy nevetős családba született. Milyen körülmények között nevettek körülötte a családja tagjai?

Izmael: Kinevette Sárát, mert öregen szült.

Izsák és Rebeka: Amikor a szülésnél Ézsau megelőzte Jákóbot.

Izsák és Rebeka: Meglátták a szőrös Ézsaut.

Izsák és Rebeka: Amikor látták, hogy Jákób előbb akar kibújni Rebeka méhéből.

FÉNYKÉPEK

Döntő

Feladatlapok és megoldások